четвер, 30 вересня 2010 р.

Коло Часу Мандрівного Волхва

У мандрах у пригоді мені стає ось це Коло Часу.
Придатнішим для життя сучасного орія є те, у якому нове літо починається з весняного рівнодення (за подібним живе мільярд індусів).
Перший день квітня у високосному році співпадає з 21 березня (за григоріанським календарем), а в простому — з 22 березня.
Отже, перші 6 місяців мають по 31 дню і починаються:

квітень - з 22 березня (за григоріанським календарем);
травень - з 21 квітня;
червень - з 22 травня;
липень - з 22 червня (літнє сонцестояння);
серпень - з 23 липня;
вересень - з 23 серпня.
Далі йде 6 місяців по 30 днів:
жовтень - з 23 вересня (осіннє рівнодення);
листопад - з 23 жовтня;
грудень - з 22 листопада;
січень - з 22 грудня (зимове сонцестояння);
лютий - з 21 січня;
березень - з 20 лютого і закінчується 20 березня.
21 березня (весняне рівнодення) - Нове Літо.

Коротші проміжки часу мають свої народні назви: неділя, понеділок, вівторок, середа, четвер, п’ятниця - шість днів; сьомий день, залежно від фаз місяця, так і називається - молодик, пів-повня, повня, пів-молодик. Часом буває ще один, додатковий день... Щоб у свідомості підтримувався зв’язок з фазою місяця навіть посеред дня, кожен з днів "тижня" має один з чотирьох додатків, наприклад, по-молодиковий (п-м) вівторок, до-повневий (д-п) вівторок, по-повневий (п-п) вівторок, до-молодиковий (д-м) вівторок і т.п. Цей зв’язок важливий не для всіх, а лише для тих, хто займається тими духовно-тілесними вправляннями, в яких задіяні біоритми організму, пов’язані зі станом нашого нічного світила...
Цінним може бути й інший поділ, де місяць розбитий на дві половини - висхідну й спадисту, а дні називаються за їх номером після молодика чи повні.

Відлік часу протягом доби у лісі - простіший, не кратний секундам :) День починається зі сходу сонця. Важливими одиницями для розрізнення є: ранок, день, смеркання, вечір, ніч, світанок. Дрібніший поділ для життя в лісі - не такий актуальний. Хоч для мандрів "цивілою" важливі навіть хвилини...

Коло Часу перевірене тисячоліттями і різними народами, які трималися Природи.
А чому б не перевірити й Вам? ;) І це, і згадане на самісінькому початку! :) ...Коли будете протягом декількох днів мандрувати горами чи поселитеся ...у лісі! ;)

Немає коментарів:

Дописати коментар