пʼятницю, 22 квітня 2011 р.

Особисте Коло Часу (календар) Мандрівного Волхва-лісовика

 (перехід до заголовків)

Це  моє особисте.
Для загального використання
не можу його пропонувати ...

Як я вже писав, у мандрах у пригоді стає сонячно-місячне Коло Часу.
Для життя в лісі* воно мало би бути під рукою. Тому місяці та дні тижня в ньому позначає Місяць, а пори дня, дні та роки - Сонце.
Лісова нова доба в "особистому Колі Часу Мандрівного Волхва-лісовика" починається з провісників сходу сонця - ночі та світанку - і має другу половину ночі, світанок, ранок, до-полудень, полудень, по-полудень, вечір, смеркання, першу половину ночі.** Відлік часу в лісі - простіший, не кратний митям :)
Дні тижня позначає Місяць і вони мають свої народні назви:
неділяпонеділоквівторок,середачетверп’ятниця - шість днів; ще один день, залежно від фаз місяця, так і називається - молодикпів-повняповняпів-молодик. Часом буває і ще один, додатковий, день - шостак... Щоб у свідомості підтримувався зв’язок з фазою місяця навіть посеред дня, кожен з днів "тижня" має один з чотирьох додатків, наприклад, по-молодиковий (п-м) вівторок, до-повневий (д-п) вівторок, по-повневий (п-п) вівторок, до-молодиковий (д-м) вівторок і т.п. Цей зв’язок важливий не для всіх, а лише для тих, хто займається тими духовно-тілесними вправляннями, в яких задіяні життєзміни організму, пов’язані зі станом нашого нічного світила...
Перший день місяця позначає Місяць з неба і цей день займає більшу частину доби молодика.
Може бути й повня, як і в деяких Колах Часу наших побратимів індусів, але у моєму Колі - молодик як початок місяця, початок наростання з нічого. 
Нове Літо (Звичаєве або Хліборобське, або, у моєму випадку, Лісове) у мене починається з весняного молодика, найближчого до весняного рівнодення. 
Чому саме "з найближчого", а не "завжди перед" весняним рівноденням?
Бо саме у цей час настає пробудження рослинного світу та приліт птахів з вирію! Саме цю пору оспівано нашими Предками як Нове Літо у веснянках! Є ще й інша причина для цього, про яку я не хочу зараз казати.
Перший місяць такого літа (за моїм Колом Часу) правильно позначити квітнем, щоб зберегти відповідність назв місяців з явищами Природи (цвітіння перших квітів, поява трави, відкладання личинок - черви - бджолиними матками та появи перших червоних ягід, цвітіння липи, початок жнив тощо). Тож Нове літо за таким відліком Часу починається 1 квітня! ;)
Отже, у мене сьогодні 19 квітня 5112 року (чи 22 квітня 2011 року за григоріанським календарем). Не 7519-е(!) - чужоземний спосіб відліку від створення світу, завезений Володимиром разом з християнською вірою з Візантії, - а 5112-е! Волхвів цікавить більше не матеріальне, а духовне життя людства і роду...
Описане зберігає про себе "записи" у самій Природі. Таке Коло Часу завжди під рукою і його легко "прочитати" за будь-яких погодніх умов у будь-якому місці на наших теренах.
Але поряд з цим існує ще й інше Коло Часу - Коло Часу Відів. Початок цього Кола (Новий рік Відів), відлік років на родовому Дереві Часу, місяці, позначення днів - усе це визначають і зберігають лише віді.
Я не буду тут детально говорити про нього. Скажу коротко лише про деякі речі. 
Тривалість року (за розумінням його суті) залежать від руху Землі довкола Сонця. Один оберт "верхи" на нашій планеті довкола нього - і маєте ще одне Коло на своєму родовому Дереві Відліку Часу ;) Тому правдиво його позначає лише Сонце. Наше - руське, весняне.
Отже, існує надзвичайно точний за тривалістю рік, який відповідає своєму визначенню, Рік Відів. Протягом тисяч років для простого ока він незмінний у своїй тривалості та починається строго в ту мить, коли Сонце починає свій рух на північ, тобто, коли починається Нове Коло Свароже***. Цей, точний, його початок і загальне число років на нашому родовому Дереві Часу визначають лише віді. Початок відліку ведеться від створення Нашого Світу (не сплутати зі створенням планети Земля). Відомо, звісно, і точний рік. Зараз він наближається до 4 мільярдів.
У Часівнику Відів своє позначення днів. Одне з них відповідає описаному Ярославом Кріпиволею у "Кола часу Дарі". Інше він не описував у тому своєму оприлюдненні, але воно існує.
Са́ме Коло Часу Відів є досконалим і з точки зору святкування дат народження, і для призначення зустрічей, і для інших точних замірів часу. Та й, зрештою, у сучасному житті ми більше зорієнтовані, як про це писав Ярослав, на денне наше світило та відлік менших проміжків часу.
Це все було про земні роки та земні упорядкування. Крім цього, існує ще й День та Ніч Сварога, Його рік, вік та зв’язане з ними літочислення. Часівник Відів - похідний від того літочислення, яке, знову ж таки, для нашого земного життя не надто важливе. У Часівнику Відів чудово, велемовно (про кожен день!) і просто поєднуються сонячні й місячні кола.
____________________

*    Під лісом розумію віддаленість від користування засобами сучасного суспільства.
**   З огляду на добові славлення є дрібніші проміжки часу зі своїми власними назвами.
*** Однією (з-поміж багатьох інших) вказівок, коли настає Новий рік за створенням Світу, є чи не найдавніша наша колядка - "Про створення Світу"? Коли її співають за Звичаєм? На Коляду! Відтак і відлік років (ціле їх число) за нашим звичаєвим світоглядом ведеться від Коляди. Тобто, Новий рік - рік Відів (від створення Світу) - настає на Коляду!

Немає коментарів:

Дописати коментар