пʼятницю, 2 грудня 2011 р.

Дещо про обов’язкові якості волхва

(Зі скарбниці Учителя)
Учитель дає перелік якостей, які мають бути властивими волхву. Цим він указує, що волхвування не є якимось розумовим вправлянням чи розвитком певних навиків, а справою, якій присвячене усе життя волхва.
Ось дещо з цього переліку:
  1. Розрізнення між Вічним і невічним.

    Воно вимагає від того, хто став на стежку волхва, таких засобів сприйняття та здатності мислення, які дають йому можливість помічати незмінну дійсність та світ, який змінюється, і відрізняти одне від одного.

  2. Відмова від насолоди як нагороди у світі яви чи, навіть, у світах нави або прави.

    Життя у світі яви, яке має початок і закінчення, мало що задовільняє високі прагнення Духу. Спостереження і Розмірковування руйнують омани, які створює життя. Тому той, хто йде до Правди, відмовляється від схиляння перед речами в тому вигляді, в якому вони існують у світі яви та розвиває у собі здатність повної незалежності та стійкості щодо будь-яких зваб.

  3. Вказівки на необхідність звичаєвої підготовки.
  4. Вказівки на важливість сильного прагнення звільнення.

    Для Учителя волхвування є самозреченим спогляданням Вічної Істини, величне у своїй свободі від дрібних його людських турбот. Це не стільки пізнання, скільки мудрість, не стільки розумове вивчення, скільки духовна свобода й природність. Водночас, це потужний яскравий почуттєвий прояв, це звичаї, без яких волхв перетворюється в порожній образ (волхва).

1 коментар:

  1. Поясніть, будьте добрі, що означає Вічна Істина.
    Дякую. З глибокою повагою, Оріяна.

    ВідповістиВидалити