четвер, 22 березня 2012 р.

Великдень


Для мене Великдень - це по-справжньому потужні стрімкі струмені Весни, які втягують у свій нестримний світлий, радісний вир мою душу. Це Велике Свято, яке святкує все: рослини, тварини і люди.
Час його святкування може позначати цифра (дата), а може й Жива Природа (ті почуття, які пробуджують її зміни у людині). У загальному, грубо, дата і почуття йдуть близько одне одного. Але у дрібницях можуть не співпадати. Не щороку в один і той же самий день (чи в одну й ту ж фазу місяця) однаково розквітло проявляє себе Весна. Відповідне до цього й сприйняття...
Що краще? Що точніше? Що ближче до Свята Богів і Душі́ - цифра чи природа?
За цифрою Великдень міг би бути у день весняного рівнодення. Чи у день повні після весняного рівнодення. Чи через один місячний місяць після весняного рівнодення, чи... Але все це черстві й холодні - мертві - визначальники Великодня.
По-справжньому живою і правдивою є мати-Природа, а його найближчими передвісниками - цвітіння дерев, поведінка птахів і звірів. І наше серце, наповнене стрімкими весняними поривами!
День святкування Великодня кожного року непомильно проголошується Вічними Волхвами - нашими Предками, проявленими в Деревах, Які Цвітуть (та ще деякими іншими проявами Живого). Громада може довірити "зчитування" та проголошення Дня Свята своїм відям приблизно за один-два тижні від Свята.

Святкування Природи! Казково-святковий її наряд на Великдень.

5 коментарів:

  1. Післязавтра (29 квітня за державним календарем) - а цей день на Волині буде сонячним (або - коли б ні - у перший після післязавтра сонячний день) - мій Учитель святкує Великдень!
    Так сьогоріч скерувавав Правічний Волхв - Природа цього краю!

    ВідповістиВидалити
  2. Сьогоріч до Криму Великдень завітав напочатку квітня: http://photo.ukrinform.ua/ukr/current/photo.php?id=530545
    На Волині у цей час лежали глибокі сніги!

    ВідповістиВидалити
  3. Вчора (2 травня за державним календарем) ми святкували Великдень на рідній Волині.
    Саме цвіте вишня і неділя за Колом Часу мандрівних оріїв (остання чверть місяця).

    ВідповістиВидалити
  4. 7 квітня - вулиці Львова будуть у Великодному вбранні!

    ВідповістиВидалити
  5. 7 квітня - вулиці Львова будуть у Великодному вбранні!

    ВідповістиВидалити