пʼятницю, 6 грудня 2013 р.

Революція

Як на мене, боротьба за незалежність і людську гідність починається не з рівня зміни президентів і урядів. Негідників потрібно усовувати! Безперечно! Але починається вона на рівні особистості. У нашій державі громадяни давно погодилися на режим, коли спущене зверху ковтається без пережовування. Рідко хто насмілюється все ж ретельно перетерти зубами підсунуте і, коли щось не те, то блюнути. А таких тут же виводять з-за "столу"!.. Не буде чинний Президент - буде інший, але без зміни себе́ все залишиться тим же: люди й далі ковтатимуть свою незгоду, але вже від іншого. Вибудована споруда існує століттями.1* Від часів зруйнування Запорізької Січі...
Тож не треба чекати, щоб Президе́нт почав поважати людей! Всього-на-всього потрібно само́му бути гідним поваги до себе! Ко́жному!
Найбільше повстання - повстати проти того раба, який оселився в душі людини. А прояв одужання - заступитися за скривджену на вулиці дівчину, дитину; привести до тями свого керівника чи міліціонера, коли вони силкуються змусити вас проковтнути підготовлений вам непотріб... Революція - це в першу чергу "пережовування" і, коли потрібно, - "блювання". Це відродження у собі́ чеснот козака, відродження почуття власної гідності, мужності та відваги боротися за людяність у ставленні до себе й інших за будь-яких обставин! Без винятку ні для кого! Лише за таких умов на вершині народної влади опиниться гідна поваги людина. Чи, можливо, й негідник, але якому буде зась вдаватися до негідних учинків!
Справжні революції починаються зі змін власної особистості!
_________________
1*  Пригадуєте, понад півтора століття тому, в комедії "Сон" Тараса Шевченка:
Дивлюсь, цар підходить
До найстаршого... та в пику
Його як затопить!..
Облизався неборака;
Та меншого в пузо —
Аж загуло!.. А той собі
Ще меншого туза
Межи плечі; той меншого,
А менший малого,
А той дрібних, а дрібнота
Уже за порогом
Як кинеться по улицях,
Та й давай місити
Недобитків православних,
А ті голосити;
Та верещать; та як ревнуть:
«Гуля наш батюшка, гуля!
Ура!.. ура!.. ура! а-а-а...»

Немає коментарів:

Дописати коментар